Clay Milky Way

Fascinationen att försöka kontrollera det svårkontrollerade är en stark drivkraft som tillsammans med rökbränningens slumpmässiga process skapar Emil Berilds personliga uttryck. Experimenterande är en viktig beståndsdel i hans skapande och slutresultaten blir aldrig desamma. Ytorna bär spår från arbetsprocessen, ibland medvetna, ibland unika och ger kontraster och djup som skapar utrymme för fantasi och kontemplation hos betraktaren.

 

I rökbränningsprocessen används olika brännbara material, metalloxider och salter som placeras i en sluten behållare i keramikugnen. När dessa antänds skapas en stark rökutveckling som tillsammans med en tunn bestrykning av Terra Sigliata på godset ger det säregna uttrycket. Till denna utställning har Emil Berild arbetat med större kärlformer och fat som är det första resultateten från hans nyligen ombyggda utomhusugn.

 

Emil Berild är utbildad i USA och har varit lärling åt keramikern Leary Letofsky i San Fransisco. Sedan 2008 är han en av Kaolins medlemmar och detta är hans andra separatutställning hos oss.

 

Välkomna på vernissage lördagen den 4 maj, kl. 11-16