Fredrik Persson
26.8 – 13.9 2017

 

Att se och att bruka
Känslan av ett bruksföremål, tillverkat med noggrannhet och eftertanke, som skänker ägaren förnöjsamhet och följer en genom livet; ljusstaken som brukar stå på ungefär samma ställe, som en del av inredningen, det är vad Fredrik Persson vill uppnå med sina keramikobjekt. Hans föremål ska tåla att ses på utan att brukas, trots att de är just bruksföremål. Med inspiration från tingen runt oss i vardagen skapar han gedigna, idébaserade bruksföremål, ofta med en twist, mycket humor och ett oefterhärmligt uttryck. En hatt blir en ljusstake, ett par fingrar blir en klädhängare, bokhyllan täcks av krypglasyr, sonens hemläxa om dinosaurier blir ett par mjuka fantasidjur.

 

Fredrik Persson skulpterar och handbygger i både glaserat och oglaserat stengods. Ofta börjar det med en skiss på morgonen som blir ett eller flera föremål under dagen. Leran är grov, uttrycken stiliserade och grafiska.

 

Fredrik Persson är utbildad på Konstfacks linje Keramik och glas, 1996-2001 och är verksam i Stockholm. Han har erhållit flera arbetsstipendier och arbetar även som grafisk formgivare. Sedan 2007 är han en av Kaolin medlemmar och detta är hans tredje separatutställning hos Kaolin.