Somethings blue
Associationerna är många när man ser Jill Johanssons blå/vita porslin med sitt myller av mönster. Från delftfajans och ostindiskt porslin till flower power och samlartallrikar. Keramikens screentryckta mönster ger upphov till en textil känsla och på utställningen hos Kaolin visar hon olika serier av bruksförmål som i sin upprepning i färg och form ger känslan av att hon inspirerats av lapptäcken.

 

Jill Johansson arbetar huvudsakligen i porslinslera. Hon drejar eller kavlar sina verk, varpå de screentryckta mönstren appliceras. Inspiration och förlagor till sina mönster hittar hon på gamla tapeter och tyger från loppisar och secondhandbutiker. Dessa bearbetas i photoshop så att hon kan sätta sin egen prägel på mönstret genom små förändringar och tillägg.

 

Jill Johansson bor och arbetar i Göteborg och är utbildad vid Glas- och Keramikskolan på Bornholm i Danmark där hon tog en kandidatexamen 2002 och därefter en magisterexamen i tillämpad konst på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon har haft ett flertal separat- och samlingsutställningar och är medlem i konsthantverkskooperativet Sintra i Göteborg.

 

Välkomna på vernissage lördagen den 27 oktober, kl. 11-16