Materia och ljus

 

På sin utställning hos Kaolin presenterar Helena Andersson sina senaste arbeten för vägg; kvadratiska och rektangulära moduler i olika grupperingar, utförda i glaserat stengods i kombination med vikta och slipade mässings- och kopparplåtar. Tenmoku, nuka, celadon och oribe är namn på högbrännande glasyrer och är också de färger som Helena Andersson använt för att måla de abstrakta motiven. Genom att sätta samman flera moduler växer verket i storlek utan att den ursprungliga geometrin går förlorad.

 

Helena Andersson är verksam i Göteborg och har sin ateljé i Sockerbruket. Hon lever tillsammans med den spanske konstnären José-Antonio Sarmiento och arbetar periodvis även i byn San Cibrián de Ardón i León där de har en keramikverkstad med en stor vedeldad Anagama/Noborigamaugn, den enda i sitt slag i Spanien. Till sin utställning på Kaolin är keramiken bränd i en reducerande atmosfär i en el-/gaskombinerad ugn.

 

Helena Andersson utbildad på HDK (Högskolan för Design- och Konsthantverk) i Göteborg och har en MFA i keramikkonst (1998). Hennes verk finns i privata och offentliga samlingar, bland annat Sveriges Riksdag, Statens Konstråd, Utrikesdepartementet, Röhsska Museet och inom Västra Götalandsregionen. Hon har erhållit ett flertal stipendier och fick ett 2-årigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden 2018.

 

Välkomna på vernissage lördagen den 23 februari, kl. 11-16