In GRID
Med rytmiska förflyttningar och variationer i detaljer bygger den danska keramikern Lotte Westphael upp sina geometriska mönster i färgat porslin. Genom att fördjupa sig i tekniken har hon skapat ett eget grafiskt universum av systematik och ordning där interaktionen mellan cylindrarnas yttre och inre skapar en visuell relation. Inflätat i verken finns också berättelsen om ”tid”. Hon hämtar inspiration från Bauhausskolans vävda tyger men också från sina resor i Japan och en barndom med en familj av vävare.
Lotte Westphael har utvecklat en egen hantverksmässigt sublim teknik under flera år. Remsor av färgat porslin sammanfogas i vertikala och horisontella linjer som bildar mönster på 2-3 mm tunna porslinsplattor som sen formas till cylindrar, Syncoper (rytmisk förskjutning). Stor vikt läggs vid mönsterkompositionen och tillverkningsprocessen är långsam.
Lotte Westphael är verksam i Danmark och utbildad på Designskolen i Kolding 1988-93 och som praktikant i olika keramikverkstäder i Japan. Hon finns representerad hos Plinth Gallery i Denver, USA samt Maria Wettergren Galerie i Paris. Lotte Westphael har ställt ut i såväl Danmark och Sverige som i Europa och USA och har erhållit ett flertal stipendier från The Danish Art Foundation.