Shades of clay

Nina Pärnerteg arbetar vanligtvis i lergods där det lätta bruksgodset blivit hennes signum. I utställningen ”Shades of clay” visar hon sitt senaste arbete och experimenterande i tekniken Nerikomi där färger och mönster ges plats och där leran otämjt får finna sin egen väg.

För att koppla av vänder jag mig ofta till textil. Jag köper tyger på resor och på loppisar, fascineras av mönster, färgkombinationer och strukturer. Nerikomi, heter tekniken där lera färgas in och läggs ihop på intrikata sätt för att bilda mönster. På så vis kan hela ark av figurer och mönster skapas. Jag provade och blev road. Mönster och färger dök upp. I mitt arbete väljer jag att få bli överraskad, låta leran själv vara med i leken. Jag skär lertravarna på olika sätt, placerar ut på bordet, kavlar och låter mönstren dra iväg, likt akvarellfärgen som flyter ut på pappret. Blommönstret får dansa iväg över bordet och
leva sitt egna liv.
/Nina Pärnerteg

Nina Pärnerteg är en av Kaolins medlemmar och vi är glada och stolta att få presentera den vidare utvecklingen i Ninas arbete! Nina har sin utbildning bland annat från Capellagården på Öland. Hon är bosatt i Stockholm med ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik där hon tillverkar sin keramik.