Lera har ett inbyggt narrativ av nästan romantisk karaktär.
Det keramiska hantverket och dess utövare förknippas ofta med en idé om leran som “ren”, hantverket som jordnära och i samklang med naturen.
Leran antas ofta komma från lokala källor på “naturligt” vis. I realiteten finns en annan komplex verklighet genom lergruvdriften och dess geopolitiska dimensioner: lera bryts industriellt, blandas i fabrik och transporteras runt i hela Europa.
I tyska Westerwald har lerans höga kvalitet och rikliga tillgång gjort att man brutit lera där i hundratals år. Idag finns fortfarande enorma “aktiva” lertäkter. Lertäkterna i Westerwald står för den största produktionen av lera till grossister och keramiker i Skandinavien.
Lergroparna i Westerwald blir större och större. Efterfrågan och trycket på produktionen har ökat ytterligare eftersom lerbrytningen i Donbassregionen, som tidigare varit en av de största producenterna har avstannat pga. kriget.
En exkursion till Westerwaldregionen blir utgångspunkt för en konstnärlig undersökning av denna komplexa materialberättelse.
Vi har besökt de enorma hålen i marken där leran bryts, studerat den regionala keramiska historien i Höhr Grenzhausen, och även samarbetat med IKKG - Institut för Keramik och Glas vid Universitetet i Koblenz.
Fältstudien och det insamlade materialet har bearbetats vidare i våra ateljéer och visas nu som ett utställningsprojekt under Stockholm Craft Week 2023 på KAOLIN.
Anne Marie Dehon (B), Jennifer Forsberg (SE) och Marilen Rauch (DE) möttes våren 2022 och tillsammans bildade de kollektivet Tonturisten.
Vårt gemensamma intresse för materialundersökning i relation till plats har lett till att vi behållit kontakten och genom samtal utvecklat idéer kring detta samarbetsprojekt. Vi vill närma oss den fysiska och metaforiska, nästan metamorfosa resan från Westerwald till keramikerns verkstad.
Utställningen pågår t.o.m. 25 oktober.
Välkommen!