Masayoshi Oya

DEN VANLIGA KONSTEN
18.9 - 6.10  2021


Vardagsföremål i keramik fångar Masayoshi Oyas intresse och i sin nya utställning utforskar han just det vanliga och ”normala” genom former från det svenska hushållet. Varför räknas vissa föremål som konst i Japan, när de i Sverige betraktas som ordinära bruksobjekt? 

Masayoshi Oya har sitt urspung i Japan och hans skapande är påverkat av den så kallade Mingei-filosofin, som växte fram under tidigt 1900-tal och också haft stort inflytande på den europeiska studiokeramiken med företrädare som exempelvis Bernard Leach. Mingei brukar översättas med begreppet folkkonst och filosofin uppmärksammar skönheten och det konstnärliga värdet hos till synes enkla föremål skapade av anonyma hantverkare. Här finns en frihet och ett bejakande av den konstnär som bor inom varje människa.

Masayoshi Oya är utbildad vid Capellagården och HDK, högskolan för design och konsthantverk, i Göteborg. Han har blivit flitigt uppmärksammad för sin stilrena och raffinerade keramik, som utförs med både hantverksskicklighet och en viss, lågmäld humor. Under många år var han medlem i Kaolin och vi är nu mycket glada och stolta att kunna välkomna honom tillbaka i vårt galleri med denna tankeväckande utställning.