I Projektrummet:

Nike Kero - Komorebi 木漏れ日

4.5 - 29.5 

Nike Keros utställning ’’Komorebi’’ är en samling verk med inspiration från Japan. Komorebi är ett japanskt ord som betyder ’’soltrålar som silar ner genom träden’’. I utställningen vill Nike skapa en känsla av våren såväl som hösten. Liv väcks på nytt efter vinterns gråa tillvaro, för att sedan avslutas med höstens röda tillställning innan kylan och gråtoner återigen tar över. Körsbärsträden gör sig sedda med sin vackra, men korta blomning. Höstens roströda löv klamrar sig fast i solens sista värmande strålar.

I utställningen finns en mängd individuella tekannor, fat och skålar i höstens toner, alla med sitt egna unika uttryck. En tekanna bär på många betydelser. De inbjuder till att stanna upp, slappna av och reflektera kring livet, vända blicken upp mot träden och se solens skådespel genom bladen. Det är en chans för möte, ceremoni och tradition. Liksom körsbärsträdens korta blomning, påminns vi om att uppskatta även de kortaste av ögonblick.

 Nike arbetar omsorgsfullt med varje verk där allt är handgjort ner till minsta detalj. Detta bränns sedan i en reducerande atmosfär med traditionella glasyrer från Östasien. Likt ’’Komorebi’’ letar sig eldens flammor sig fram mellan kärlen i ugnen.

 Nike är utbildad vid Capellagårdens Yrkeshögskola på Öland där hon tog examen 2022. Sedan dess har hon fortsatt utveckla sitt konstnärliga uttryck inom skulptur och brukskonst. I nuläget arbetar hon i Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV i Göteborg.

 

Välkommen!