Långhalsar, skulptur Fredrik Persson


Kanin skulptur av Marika


Tekanna Karin Nyström


Om Kaolin

Kaolin bildades 1978 då en grupp keramiker gick ihop, startade ett kooperativ och öppnade butik med galleri vid Mariatorget i Stockholm. Man tog sig namnet Kaolin efter berget Gaolin i Kina, den plats där man en gång fann den rena finkorniga kaolinleran som ingår både i lera och i glasyr. Idag, 40 år senare blomstrar fortfarande Kaolins verksamhet i samma vackra lokaler på Hornsgatspuckeln och några av de medlemmar som var med från starten är fortfarande aktiva i föreningen.

Vi har befäst vår position som det enda renodlade keramikgalleriet i Sverige och utvecklats till en mötesplats för både konstföreningar, samlare och keramikälskare. De tjugotal keramiker som Kaolin idag består av arbetar med både brukskeramik och skulptur vid sidan av utsmyckningar i offentliga sammanhang, undervisning och andra uppdrag.

I galleriet visar vi separatutställningar med framförallt inbjudna gästutställare men även med kaolins medlemmar. Vi visar både svenska och utländska keramiker och de senaste åren har vi särskilt satsat på gästutställare från våra nordiska grannländer. Kaolin vill gärna fånga in den nya och experimentella keramikkonsten i vår utställningsverksamhet samtidigt som vi vill lyfta fram det traditionella högklassiga hantverket och det gedigna bruksgodset.

Vi har regelbundet grupputställningar kring olika teman och i vårt lilla gallerirum, Projektrummet, visar vi mindre utställningar där konstnärerna arbetat mer kring ett projekt eller vill visa sitt examensarbete.
Kaolin anordnar regelbundet öppna föreläsningar med inbjudna föreläsare och vi har även privata visningar för konstföreningar, skolor och företag.

Kaolins verksamhet drivs med stöd från Statens Kulturråd.

TILLGÄNGLIGHET
Vi har underlättat tillgängligheten för personer med funktionsvariationer med en ramp. Vi har en parkeringsplats för rörelsehindrade utanför entrén.Året var -78!

Kaolin har funnits i samma vackra lokaler på Hornsgatan sedan 1978 då det här gänget startade kooperativet! 

Vill du bli medlem i dagens Kaolin finner du ansökningslänk här nedan!


Sök medlemskap till Kaolin

Ansök om utställningstid

Företagsinformation