Alexandra Nilasdotter

JAG DRÖMMER OM TORN
8.1 – 26.1 2022

På den skånska slätten reser sig skorstenar, silos och vattentorn som monumentala vertikaler mot det platta landskapet. Alexandra Nilasdotter har länge fascinerats av denna industriella arkitektur med sina råa ytor i betong. Att låta dem ta keramisk form med hjälp av drejskivan har varit en krävande utmaning, men nu står de här i skenbar självklarhet. 

Kärlet som funktion och form är ett av Alexandra Nilasdotters huvudteman och hennes arbeten kännetecknas av enkla geometriska former, rena ytor och en materialmässig förfining där glaserat stengods kontrasteras mot oglaserat. I utställningen på Kaolin ingår också element av formblåst glas. 

Alexandra Nilasdotter är keramiker och produktformgivare med studio i den gamla porslinsfabriken i Gustavsberg. Hon är utbildad vid The Royal Danish Academy of Fine Arts, där hon tog sin examen 2017, och har deltagit i ett flertal utställningar såväl i Sverige som utomlands. Vi på Kaolin är mycket stolta och glada att nu få presentera hennes konstnärskap i helfigur.


Varmt välkommen in till oss på Kaolin – önskar medlemmar och personal!